2.5.17

Ατομικές πουτίγκες με αρώματα Άνοιξης

Αφορμή για το γλυκάκι που ακολουθεί στάθηκε η φίλη Μαρίνα με την κρέμα της αλλά και μια κομπόστα-σάλτσα φράουλας που έφτιαξα.
Πρώτα πρέπει να πω, πως έφτιαξα την κομπόστα και μετά διάβασα το post της Μαρίνας, οπότε το να μπω σε διαδικασία παραγωγής δεν ήθελε και πολύ κόπο, αφού το ένα μέρος για την δημιουργία του γλυκού ήταν ήδη έτοιμο...
Όμως το γλυκάκι έπρεπε και να συνδυάσει μια όρεξη για άρωμα καφέ που μου ήρθε την ώρα που το αποφάσισα...
Οπότε τα έβαλα όλα κάτω και ιδού το αποτέλεσμα.

Στο σημείο αυτό θέλω όμως να επισημάνω πως για τις πουτίγκες, χρησιμοποίησα τα πυρίμαχα ράμκιν, που ήταν δώρο από κλήρωση, της αγαπητής μου Marion και που ομολογώ πως είχα καθυστερήσει να τα δείξω.
Σ' ευχαριστώ για άλλη μια φορά, Marion.
Τώρα δε, που το σκέφτομαι έχω κερδίσει ήδη 3 φορές από φιλικά bloggs (από την Ερμιόνη, την Μarion και πρόσφατα από την αγαπημένη Αχτίδα).  Τρίτωσε δηλαδή το πράγμα, οπότε μάλλον πρέπει να πάρω και κανένα λαχείο, μπας και δεν έχει απομακρυνθεί η θεά Τύχη από κοντά μου.
Βρε λες;

Ατομικές Πουτίγκες  με άρωμα καφέ-βανίλιας,  φράουλες και αμύγδαλο


Για 6 φορμάκια αυτομικά, χρησιμοποίησα:

Για την κρέμα καφέ-βανίλιας
100 γραμ. ζάχαρη demerara,
3 μεγάλα αυγά,
250 γραμ. κρεμώδες τυρί,
50 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο,
120 γραμ. αλεσμένο αμύγδαλο,
2 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1,5 ποτηράκι λικέρ καφέ,
1 κουταλάκι καφέ εσπρέσο διαλυμένο σε 1,5 κουταλάκι ζεστό νερό,
2 κουταλάκια ανθόνερο,
1/2 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική.

Για την κομπόστα-σάλτσα φράουλας (επειδή έφτιαξα 2 βάζα σας γράφω αυτές τις αναλογίες)
1/2 κιλό φράουλες κομμένες σε χοντρά κομμάτια,
1,5 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική,
1 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική
1/2 λεμόνι για τον χυμό του.

Από την σάλτσα χρησιμοποίησα για κάθε ράμκιν  2 κουταλιές κομπόστας, τα δε ράμκιν τα είχα προηγουμένως ελαφρώς βουτυρώσει.

Σ΄ ένα μπολ έβαλα όλα τα υλικά της κρέμας αφήνοντας τελευταία: το αλεσμένο αμύγδαλο και το αλεύρι.  Χτύπησα καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά και μετά σταδιακά πρόσθεσα και τα εναπομείναντα υλικά.

Μέσα στα βουτυρωμένα ράμκιν έβαλα τις δύο κουταλιές κομπόστας φράουλας, όπως έγραψα και πιο πάνω και μετά τα γέμισα με το μείγμα της κρέμας μου.

Τοποθέτησα όλα τα πυρίμαχα σκεύη μέσα σ' ένα βαθύ ταψί, το οποίο γέμισα μέχρι τη μέση των μπολ με νερό και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
Η επιφάνεια ρόδισε και έκανε μια ιδιαίτερα γευστική κρούστα χάρη στο αμύγδαλο αλλά και τα αρώματα που το συνόδευσαν.


Τα έβγαλα με τη βοήθεια μιας φαρδιάς σπάτουλας μέσα από το καυτό νερό και τ' άφησα να κρυώσουν πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια κοπής.
Σε μισή ωρίτσα ήταν έτοιμα προς κατανάλωση.
Πραγματική  γεύση και υφή ... αποκάλυψη!!
Κάντε μια δοκιμή θα με θυμηθείτε πιστεύω  :-))
Φυλάγονται και στο ψυγείο όταν κρυώσουν και καταναλώνονται άνετα με λίγο ζέσταμα και 2-3 μέρες μετά, καθώς το άρωμα τους αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο.

Καλό μήνα σας εύχομαι, έστω και με μια μικρή καθυστέρηση.
Ενώ με τη ζέστη που κρατεί πάμε φουλ για καλοκαίρι, όπως φαίνεται...

10 σχόλια:

  1. Ιδιαίτερο και νοστιμότατο το μαγιάτικο γλυκό σου Πηνελόπη! Με βάζεις σε πειρασμό μεγάλο... Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι όπως φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά ιδιαίτερο, αλλά πολύ νόστιμο Αμαλία μου.
      Τα καλύτερα πάντα εύχομαι και έτσι όπως πάει σύντομα θα μας "φύγει" κι' αυτός ο μήνας!

      Διαγραφή
  2. Eίδα ''αρώματα άνοιξης'' στο τίτλο και λέω κάτι ωραίο γίνεται εδώ.

    Τι ωραία αξιοποίησες τα μπολάκια.. μπράβο Πηνελοπη μου να εισαι τυχερή. Παίξε και κανα τζοκερ δεν ξέρεις ποτέ ;)

    Η προσθήκη του καφέ δίνει έξτρα γεύση. Και η κομπόστα φράουλας έτσι όπως έχει αγκαλιάσει τη πουτίγκα στη τελευταια φωτογραφία, με λίγωσε πρωι-πρωί.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον, ήταν ότι πιο εύκολο μπορούσα να κάνω για την μέρα της Πρωτομαγιάς και το έκανα ομολογώ με λίγο φόβο, για το αν το πείραμα θα είχε αίσιο τέλος :-))
      Όλα όμως πήγαν καλά. Ανέλπιστα καλά θα έλεγα.
      Τα φιλιά μου επίσης και για μια ακόμη φορά ευχαριστώ για το ωραίο δωράκι.

      Διαγραφή
  3. καλημερα καλο μηνα! πωπωπ τελειες οι πουτιγκες!! λαχταριστες!
    παντα να εισαι τυχερη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Αναστασία μου.
      Και τους δικούς μου χαιρετισμούς σου στέλνω, για ότι πιο όμορφο.

      Διαγραφή
  4. Πραγματικά φαίνονται ιδιαίτερα λαχταριστές!!!! Αχχχχ πως θα βγούμε στην παραλία! Καλό μήνα Πηνελόπη μου :)

    https://artdecorationcrafting.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που είσαι χρυσοχέρα μου;
      Καλά τι ρωτάω τώρα...πάνω από καμιά κούνια θα ξημεροβραδιάζεσαι :-)))

      Θα βγούμε βρε και στις παραλίες μην φοβάσαι. Όλα έχουν την χάρη τους, άσε που τα ολόσωμα μαγιό κολακεύουν επίσης πολύ καλά.

      Χαιρετισμούς πολλούς κι' ένα φιλάκι στο μωρό σας.

      Διαγραφή
  5. Πρωτότυπο γλυκό και πράγματι φαίνεται πολύ πολύ λαχταριστό!
    Τι ωραία και τα ραμεκέν! Μπράβο στη Μάριον για το ωραίο γούστο και σε σένα που τα κέρδισες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει το παρουσιαστικό στο γλυκάκι τούτο Ερμιόνη μου.
      Το "σκάρωσα" με λίγο φόβο ομολογώ αλλά όλα πήγαν καλά...

      Είμαι χαρούμενη που κατάφερα κάποιες φορές να έχω την τύχη με το μέρος μου, από εσένα, την Μάριον και την Αχτίδα.

      Χαιρετισμούς και φιλιά και ελπίζω να έχετε αναρρώσει πλήρως.

      Διαγραφή