11.11.16

Μια ζύμη... σε δύο παραλλαγές

Με μια ζύμη...δύο παραλλαγές του ίδιου γλυκού!
Μιλάω για την κλασσική νηστίσιμη ζύμη με ρετσίνα ή λευκό κρασί, λάδι, αλεύρι που είναι γνωστή σε πολλά μέρη της πατρίδας μας και φτιάχνεται για να φιλοξενήσει εντός της, γέμιση μήλου (ή άλλου φρούτου) με τους συνδυασμούς που καθένας επιθυμεί (ξηρούς καρπούς, σταφίδες, cranberries κ.λ.π). Είναι πολύ υγιεινή και αν προσέχει κανείς ως προς τις διατροφικές του συνήθειες μπορεί και να μην χρησιμοποιήσει στο ελάχιστο ζάχαρη.

Με την συγκεκριμένη ζύμη, επειδή είχα σφοδρή και έντονη επιθυμία για μηλοπιτάκια (είναι η εποχή βλέπετε...) έκανα δύο παραλλαγές μέσα σε μια ωρίτσα.
Μια πίτα τύπου galette αλλά και ατομικά πιτάκια, αφού για αυτά είχα ξεκινήσει :-))
 

Για την ζύμη χρησιμοποίησα:
1 μεγάλο φλιτζάνι λευκό κρασί,
1 μεγάλο φλιτζάνι ελαιόλαδο (μιλάμε για το ίδιο φλιτζάνι μέτρησης των υγρών),
500 γραμ. αλεύρι (που προστέθηκε σταδιακά)
1,5 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
και τέλος 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα σκόνη.

Για την γέμιση χρησιμοποίησα:
5 κουταλιές πελτέ-μαρμελάδα κυδώνι που έφτιαξα τούτες τις μέρες,
1 μεγάλο μήλο τριμμένο στον τρίφτη,
1 μεγάλο αχλάδι,
1/2 κούπα σταφίδες,
ξύσμα από 2 μανταρίνια,
τον χυμό από τα μανταρίνια,
1 κουταλιά σούπας σιμιγδάλι ψιλό,
10 μπισκότα κανέλας τριμμένα,
1/2 κοφτό κουταλάκι κανέλα.

Επιπλέον : ένα μήλο ολόκληρο σε λεπτά μισοφέγγαρα, άχνη και κανέλα.


Αρχικά έφτιαξα την ζύμη μου ανακατεύοντας το κρασί με το λάδι και την ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Πρόσθεσα το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα και μετά σταδιακά ενσωμάτωσα το αλεύρι μου.


Άφησα την ζύμη να σταθεί για 15 λεπτά και μετά χώρισα αρχικά 8 μπαλάκια για τα ατομικά μηλοπιτάκια και την υπόλοιπη την άνοιξα με το ρολάκι μου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σ' ένα στρογγυλό φύλλο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα μου.


Μετέφερα το φύλλο με το χαρτί πάνω στην ταρτιέρα. Άπλωσα εντός του τα 3/4 της γέμισης που είχα ετοιμάσει με τα φρούτα. Πάνω στην γέμιση έστρωσα κομματάκια από ένα ακόμη μήλο και μετά γύρισα την υπόλοιπη ζύμη προς τα μέσα δημιουργώντας μια galette.

Τα μπαλάκια τώρα της ζύμης, τ' άνοιξα ένα προς ένα, μέσα έβαλα ένα κουταλάκι γλυκού (γεμάτο) γέμιση φρούτων, έκλεισα καλά την ζύμη και την τομή την έβαλα προς τα κάτω πάνω στο ταψί μου που ήταν επίσης στρωμένο με χαρτί ψησίματος.


Έψησα και τα δύο μαζί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα μέχρι που ρόδισε καλά η επιφάνεια της ζύμης.
Τα μηλοπιτάκια βγήκαν πιο γρήγορα από τον φούρνο, ενώ η galette έμεινε 6-7 λεπτά πιο πολύ.
Άφησα να κρυώσουν μετέφερα σε πιατέλα και πασπάλισα με άχνη ανακατεμένη με την κανέλα.

Τέλεια συνοδεία για το απογευματινό μας ρόφημα, ειδικά μετά από μια αρκετά κοπιαστική μέρα για όλους μας στο σπίτι.
Σας εύχομαι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο και μακάρι όλα να πάνε καλά και χωρίς επεισόδια στην πόλη, καθώς είμαστε λίγο πριν το γνωστό 3ημερο της 17ης Νοέμβρη...

4 σχόλια:

  1. Ωραία η ζύμη αλλά και η γέμιση, γεμάτη αρώματα. Μία galette πρέπει να φτιάξω σύντομα. Φαίνεται τόσο λαχταριστή λαχταριστή!
    Νομίζω δεν έγινε κάποιο επεισόδιο λόγω 17 Νοέμβρη, αλλά ακόμα έχουμε λίγες. Ελπίζω και όλα να κυλήσουν ήσυχα γιατί αρκετά προβλήματα υπάρχουν ήδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν πολύ γευστικά και τα δύο παρασκευάσματα Άρη μου και καθώς η εποχή διαθέτει φρούτα που προσφέρονται για τέτοιες συνταγές είναι ιδανικό γλυκάκι.
      Συνήθως (και λέω συνήθως για τα προηγούμενα χρόνια που ήμουν εργαζόμενη και η κίνησή μου ήταν συνυφασμένη με το κέντρο και τα πέριξ της Αμερικανικής Πρεσβείας) τα διάφορα επεισόδια ξεκινούσαν 2-3 πριν το εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου. Πολλά έχουν δει τα μάτια μου...
      Τούτη την φορά έχουμε και υψηλό προσκεκλημένο και τα όσα ακούω για τα μέτρα και τις απαγορεύσεις δίνουν μεγάλη "ένταση". Ελπίζω να πάνε όλα καλά.
      Όσο για τους εργαζόμενους σε αυτές τις περιοχές είμαι σχεδόν βέβαιη ότι θα τα ταλαιπωρηθούν αρκετά το επόμενο 2ημερο.
      Χαιρετισμούς και καλή δύναμη.

      Διαγραφή
  2. Καλή εβδομάδα! Υπέροχες και οι δύο παραλλαγές, θα ανασκουμπωθώ για ατομικά φρουτοπιτάκια κι εγώ! Τι εννοείς όμως βρε Πηνελόπη όταν λες 1 μεγάλο φλιτζάνι? Δεν θα μετρήσουμε με το ίδιο φλιτζάνι το κρασί και το λάδι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα και σε εσένα Αμαλία μου.
      Ναι καλή μου το ίδιο φλιτζάνι εννοώ, καλά το κατάλαβες (απλά έγραψα μεγάλο για να μην σκεφτεί κανείς κάποιο μικρό όπως αυτό του ελληνικού καφέ ας πούμε...)
      Οπότε κάνω και την επισήμανση-διόρθωση σε ότι αφορά το ελαιόλαδο και λέω με το ίδιο φλιτζάνι ως μεζούρα. Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή