8.2.14

Bluberries ή αλλιώς Μύρτιλλα...

Τώρα πια που έχω ανακαλύψει την "πηγή" των καταψυγμένων κόκκινων φρούτων του δάσους, κάθε φορά που βρίσκομαι εντός της, είναι αδύνατον να αντισταθώ στο να αγοράσω 1-2 πακετάκια από αυτά τα αγαπημένα μούρα (μαύρα, κόκκινα, πορτοκαλί).  
Bluberries, Rasberries,Cranberries, Lingonberries, ονόματα κάπως "εξωτικά" στα αυτιά μας, αλλά πολλά από αυτά καλλιεργούνται πλέον και στην χώρα μας (στη Δράμα, στη Νάουσα και σε κάποια ακόμη μέρη της Βόρειας Ελλάδας απ' όσο ξέρω τουλάχιστον) και δίνουν ιδιαίτερη γεύση στα γλυκά και τις σαλάτες μας και όχι μόνον.

Τις μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, είχα κάνει τις επιλογές, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν ήρθαν πολύ θετικά εκείνο το διάστημα, για μένα.
Έτσι τώρα που ξαναβρίσκω ρυθμούς ήρθε η ώρα να φτιάξω το γλυκό που είχα αποφασίσει να κάνω τότε, με χρονική υστέρηση.

Τσις κεϊκ  με σοκολάτες γάλακτος, μέλι και μύρτιλλα (Bluberries)


Για την βάση μπισκότου
1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ αλεσμένα
100 γραμ. βούτυρο λιωμένο,
1 και 1/2 κουταλάκι κανέλα σκόνη.

Για την κρέμα σοκολάτα γάλακτος και μέλι
2 πακέτα 200 γραμ. τυρί κρέμα,
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό,
200 γραμ. κρέμα γάλακτος,
2 πλάκες κουβερτούρα, σοκολάτας γάλακτος  (125 γραμ. η κάθε μια)
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη,
3 κουταλιές μέλι,
1/2 κοφτό κουταλάκι πάστα βανίλιας (ευχαριστώ τη φίλη Ξανθή για την προμήθειά της),
1/2 φακελάκι ζελέ κεράσι,
3 κουταλιές χυμό κεράσι, βύσσινο ή νερό.

Για την επικάλυψη Μύρτιλλων
200 -250 γραμ. κατεψυγμένα μύρτιλλα.
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη,
1/4 κοφτό κουταλάκι βανίλια σκόνη.


Αρχικά ετοίμασα την βάση μπισκότου, την οποία έστρωσα σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο και ντυμένη με αντικολλητικό χαρτί.  Την έψησα για 4-5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και την άφησα να κρυώσει.

Στην συνέχεια ετοίμασα την κρέμα σοκολάτας γάλακτος.
Ζέστανα την κρέμα γάλακτος μέσα στην οποία έβαλα την τεμαχισμένη κουβερτούρα γάλακτος και σε χαμηλή φωτιά την άφησα να λιώσει, ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Χτύπησα σε βαθύ μπολ το κρεμώδες τυρί,μαζί με το γιαούρτι, τη ζάχαρη άχνη, το μέλι και την πάστα βανίλιας μέχρι να ενωθούν καλά
Στη συνέχεια πρόσθεσα το μείγμα της σοκολάτας με την κρέμα γάλακτος καθώς και το ζελέ κεράσι που είχα λιώσει στο ζεστό χυμό. Η κρέμα μου ήταν έτοιμη και την έστρωσα πια πάνω από το ψημένο μπισκότο.


Η φόρμα μπήκε στο ψυγείο και στάθηκε εκεί για 24ώρες.
Την επομένη μέρα πια, ετοίμασα και τα μύρτιλλα. Αφού τα άφησα να ξεπαγώσουν τα έβαλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα έβρασα για 8 περίπου λεπτά.
Τα άφησα να κρυώσουν και μετά τα έστρωσα πάνω από την σοκολατένια κρέμα μου.
Στο σημείο αυτό να επισημάνω πως τα μύρτιλλα, έχουν την δυνατότητα σχεδόν, να γίνονται ζελέ, χάρη στην φυσική πηκτίνη που περιέχουν, ενώ είναι εξαιρετικά ως προς το χρώμα που αποδίδουν πάνω σ' ένα γλυκό.

Το γλυκό μου έμεινε και πάλι στο ψυγείο για 4-5 ώρες και ήταν πια έτοιμο για σερβίρισμα.
Τέλειο, τουλάχιστον για τα δικά μου γευστικά δεδομένα.
Με πάμπολλα αρώματα και όχι "βαρύ" ως προς την γλύκα του.
Αξίζει να το δοκιμάσετε, προμηθευόμενοι μύρτιλλα.
Ένα όμορφο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.

Τελευταία ενημέρωση (ή ανανέωση) 10//2/2014
Επειδή στα σχόλιά σας είδα και την ερώτηση σχετικά με την προμήθεια των μύρτιλλων, να σας αναφέρω τις πηγές προμήθειας τους, αλλά δυστυχώς αφορούν μόνον την Αθήνα.
1. Στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας (Βαρβάκειος Αγορά) επί της οδού Αρμοδίου 10, σε μπακάλικο με βρώσιμα προϊόντα από την Ελλάδα αλλά και διάφορες χώρες, υπάρχουν σχεδόν όλων των ειδών τα Berries σε κατεψυγμένη μορφή και κάποια σε  κομπόστα.
2. Στην αντίστοιχη εμπορική αγορά της Νέας Ιωνίας, το έχω αναφέρει και στο παρελθόν, στο κατάστημα με τα Ποντιακά (και όχι μόνον) προϊόντα, επί της οδού Αγίας Φωτεινής 4.
3. Και τέλος, από όσο γνωρίζω στο SM Θανόπουλος στη Κηφισιά και στην Νέα Ερυθραία.
Φαντάζομαι ότι και στην αγορά του Πειραιά, θα υπάρχουν, επειδή έχω προσδιορίσει κι' εκεί μαγαζί με αντίστοιχα προϊόντα, αλλά δεν γνωρίζω με σιγουριά για να σας πω.
Προσωπικά για μένα, το πρώτο, είναι πιο εύκολα προσβάσιμο και με αρκετά καλές τιμές στα συγκεκριμένα είδη. Εσείς που με διαβάζετε κρίνετε αναλόγως

42 σχόλια:

  1. τα λατρευω και εγω!!! αν και εδω δεν υπαρχουν σε σουπερ μαρκετ {τα αγοραζω απο θεσσαλονικη} στα βουνα μας δυτικη μακεδονια τα μύρτιλλα βρίσκονται σε αφθονια και ετσι που και που παίρνω σβαρνα τα βουνα αν καταφερω να μαζεψω κανενα. ειναι υπεροχα και μεσα σε κεικ αλλα το τσιζκεικ σου ειναι υπερπαραγωγη! φαινεται πεντανοστιμο θα το δοκιμασω καποια στιγμη κ εγω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ τότε καλή μου έχεις την πηγή, μέσα στα πόδια σου!!
      Κάποιες φορές "μακαρίζω" τους ανθρώπους που έχουν αυτήν την τύχη της απευθείας συγκομιδής :-))

      Διαγραφή
  2. Τι λαχταριστό τσίζκεϊκ!!! Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!
    Τα λατρεύω τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα κ.λπ.
    Να έχεις ένα καλό σ/κ!!!
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά έγινε πολύ επιτυχημένο Νεφέλη.
      Μια ισορροπία γεύσεων, που ομολογώ πως μου άρεσε πάρα πολύ!!
      Καλή εβδομάδα εύχομαι.

      Διαγραφή
  3. Καταλαβαίνεις Πηνελόπη μου ότι αυτή η κρέμα με την κουβερτούρα γάλακτος και όλα τα υπόλοιπα καλούδια με έχει ενθουσιάσει. Σκέτη απόλαυση το cheesecake που μας προτείνεις!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου καλή, ξέροντας την αγάπη που έχεις στην Νουτέλα, νομίζω, πως αυτό το cheesecake θα σου "ταιριάζει" πάρα πολύ.
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  4. δεν προλαβαινω σημερα Πηνελοπη μου αλλα ενα θα σου πω. για τους καλεσμενους μου σημερα το βραδυ εφιαξα την σοκολατα/ταχινι!!!! για να καταλαβεις ποσο μου αρεσε.
    αυριο θα σου γραψω τις εντυπωσεις τους, τρεχω τωρα να προλαβω τα υπολοιπα!
    καλο βραδυ
    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα!
      οι καλεσμενοι μου εφυγαν με το υπολοιπο του γλυκου στο χερι!!!
      χα χα χα!!! υπεροχο, υγιεινο, και φιαχνεται σε ενα λεπτο!
      καλη κυριακη.

      Διαγραφή
    2. Καλό απόγευμα Ειρήνη μου και καλή εβδομάδα επίσης.

      Χαίρομαι πραγματικά που το ταχινό-σοκολατένιο πατέ έκανε άριστη εντύπωση στους καλεσμένους σου. Συγκινούμαι ιδιαίτερα, όταν τελικά κάτι που φτιάχνω έχει μια ευρεία αποδοχή...Πόσο μάλλον που φτάσαμε στην γείτονα χώρα :-))

      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  5. Καλά όλα, αλλά η περί ης ο λόγος "πηγή κατεψυγμένων φρούτων" πού ανευρίσκεται για να δροσιστούμε κι εμείς...???
    Ευχαριστώ
    Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λ.
      επειδή αρκετές φίλες ρώτησαν το ίδιο, έκανα μια ανανέωση σε τούτο το post.
      Αναφέρω τις πηγές που εγώ τουλάχιστον γνωρίζω για την Αθήνα καθώς και μερικές ακόμη περιοχές.
      Ελπίζω να σε βοηθήσει.

      Διαγραφή
    2. Eυχαριστώ πολύ αγαπητή φίλη, καταγράφω τις διευθύνσεις και θα κάνω καλή χρήση!
      Μάλλον προς Ν.Ιωνία το βλέπω γιατί έχω ξαναπάει και το ποντιακό μαγαζί είναι καταπληκτικό.Βρίσκω και ψωμιά λαβάσια και κους-κους βορειοελλαδίτικο.

      Πάντα καλά μαγειρέματα να μας ευφραίνεις!

      Λ.

      Διαγραφή
  6. Γλυκό κόλαση έκανες Πηνελόπη μου.
    Αυτά τα μύρτιλλα είναι πολύ ωραία, από γεύση και από χρώμα.
    Η κρέμα σοκολάτας...ήρθε κι έδεσε που λένε.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Κόλαση" με τα όλα της καλή μου Marion!!!
      Καλή εβδομάδα και χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  7. Latreyw ta frouta t dasous kai ta sxetika alla de vriskw eykola!!eseis apo pou ta agorazete?
    www.getalocalife.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Νάσια,
      προσπάθησα να σας δώσω μια αρκετά αναλυτική απάντηση στο ερώτημα.
      Ελπίζω και εύχομαι να σε καλύπτουν τα σημεία που αναφέρω.
      Καλή εβδομάδα να έχεις.

      Διαγραφή
  8. Hi,

    You have a very nice blog; I liked the way you presented it.

    Great looking food and interesting to read. This is the first time i entered your blog so haven´t had the time to go through everything but I’m in love with your blog...

    I also have a blog. I recommend food dishes and talk about the service and ambiance of a Best Restaurants in Pune .

    Regards

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you very much for your visit and your comment.
      Have a very nice week.

      Διαγραφή
  9. Πηνελοπη μου ειδα το γλυκο σου και δεν ξερω απο που να το πιασω. Ειναι απιστευτο. Τη σοκολατα γαλακτως ειναι η αγαπημενη μου. Τα φρουτα του δασους δε τα ψαχνω και δεν τα βρισκω.
    Πες μας την πηγη σου να προμυθευτουμε κι εμεις φρουτακια!!
    Ειναι οτι καλυτερο και πιο κοντα στα γουστα μου εκανες τον τελευταιο καιρο απο γλυκα!!

    Λιωνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορίτσι μου καλό,
      η πηγή των φρούτων του δάσους...εντός των τειχών της μεγαλούπολης!!
      Αλλά ξέρω (παλιά τουλάχιστον...) στο λεμονόδασος του Μελισσιού και της Συκιάς...μπόλικες βατομουριές άγριες!!! Μιλάμε για απευθείας συγκομιδή, όταν ήμουν νέο κορίτσι κι εγώ!!!

      Χαίρομαι που "πέτυχα" τα γούστα σου, γιατί τώρα ξέρω τι θα κεράσω με την πρώτη δυνατή ευκαιρία :-)))

      Διαγραφή
  10. αγαπώ μύρτιλα και ο συνδυασμός πρέπει να είναι σούπερ θα δοκιμαστει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!!!
      Χαιρόμαι που διάβασα σχόλιό σου καλή μου Πόπη.

      Με την ανανέωση για τις πηγές προμήθειας, ελπίζω να βοηθήσω ως προς την αναζήτηση τους τουλάχιστον.

      Διαγραφή
  11. Τι λαχταριστό τσίζκεϊκ!Ειναι απιστευτο.πες όμως και που τα βρίσκεις!Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Gina καλή εβδομάδα και σ' εσένα.
      Έκανα μια προσπάθεια να απαντήσω στο ερώτημα που αρκετές μου βάλετε.
      Εάν είσαι στην Αθήνα, νομίζω πως θα τα καταφέρεις εύκολα να τα βρεις στις διευθύνσεις που αναφέρω.

      Διαγραφή
  12. Υπέροχη ιδέα Πηνελόπη μου ...εγώ πάλι δεν τα πολυχρησιμοποιώ και δεν ξέρω και γιατί!!!! Το λάτρεψα το γλυκό σου... πολύ λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου θα έλεγα ότι κακώς που δεν τα χρησιμοποιείς, γιατί είναι αρκετά "σκανδαλιστικά" με το χρώμα που προσθέτουν σε μια γλυκιά δημιουργία.
      Πάντα όμως υπάρχει δυνατότητα για χρήση τους :-)) με τον καλύτερο δυνατό από εσένα τρόπο.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  13. Λαχταριστό γλυκό!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στο διπλανό χωρίο από το δικό μου φίλος έχει βάλει καλλιέργειες μύρτιλλα κι ελπίζω το καλοκαίρι να πετύχω τη συγκομιδή.
    Εγώ έχω λίγα βατόμουρα στην κατάψυξη ξεχασμένα και τώρα μου ήρθαν στη μνήμη άντε να φτιάξω κι εγώ κανένα γλυκάκι.
    Φιλιά και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. E, λοιπόν ο γείτονας στο διπλανό χωριό...είναι μια πολύ καλή αφορμή για εκδρομή Ξανθή μου!!!
      Πότε αναμένει άραγε ο άνθρωπος την συγκομιδή για να του "αριβάρουμε";;;;
      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.

      Διαγραφή
  15. Θεϊκό το γλυκό σου Πηνελόπη μου!!!!
    Έχω κι εγώ την ίδια απορία, που μπορούμε να τα βρούμε;
    Καλή εβδομάδα να έχετε!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, τώρα τι να σου πως καλή μου Silena, για τα Χανιά;
      Έχοντας και πολλά χρόνια να έρθω...δεν έχω καμιά άποψη για την εκεί αγορά.
      Να βρω κονσέρβα και να στείλω...τι λες;
      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.

      Διαγραφή
  16. Ποτέ δεν λέω όχι σε cheesecake, είναι το νο1 στα αγαπημένα μου γλυκά (τα οποία-δυστυχως-είναι πολλά!). Το δικό σου είναι και πρωτότυπο και σίγουρα νόστιμο με τον συνδυασμό που προτείνεις Πηνελόπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το "δυστυχώς" σου Αμαλία μου, το πως το νοιώθω δεν λέγεται...
      Είμαστε ομοιοπαθείς :-))

      Είναι ωραίο γλυκό με τα υλικά που συνδυάστηκαν και πραγματικά αξίζει τον κόπο η δοκιμή του νομίζω.

      Καλό βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  17. Έχει λίγη δουλίτσα αλλά φαίνεται εξαιρετικό! Καλή εβδομάδα Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δουλειά πολύ δεν νομίζω πως έχει Μαρία μου. Χρόνο αναμονής έχει, για να πάρεις το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην έχεις "απώλειες"!!!
      Για εμένα τουλάχιστον αυτά τα γλυκά πια, γίνονται πραγματικά πολύ εύκολα.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  18. Μου αρέσει τρομερά και ξέρεις τα Bluberries τα έτρωγα πολύ στο Βέλγιο όταν παντρεύτηκα εκεί τον άνδρα μου.Ήταν κάτι συνηθισμένο σαν φρούτο κι εγώ από την Ελλάδα δεν τα ήξερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο καλή μου Αχτίδα.
      Εκεί στις πιο βόρειες χώρες, αυτά τα φρούτα του δάσους, είναι πολύ εύκολα να βρεθούν και μπαίνουν σε αρκετά γλυκά παρασκευάσματα.
      Θυμάμαι πριν 20 χρόνια σχεδόν σε ταξίδι στο Στουτγάρδη, Είχα φάει παγωτό με ζεστή σάλτσα φρέσκων μύρτιλλων που ούτε καν γνώριζα την ύπαρξή τους :-))
      Χαιρετισμούς πολλούς και στους δύο σας, καλή μου.

      Διαγραφή
  19. Γεια σου Πηνελόπη μου, καταπληκτικό το cheesecake που έκανες, είναι από τα πολύ αγαπημένα μας γλυκά και ειλικρινά έχω μεγάλη δυσκολία να το μοιραστώ...χιχι..Φιλάκια, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Χαρά μου.

      Πραγματικά από τα πιο ωραία γλυκά και για εμένα τα διάφορα cheesecakes, σε νοιώθω!!!!

      Χαιρετισμούς πολλούς σας στέλνω.

      Διαγραφή
  20. Γεια σας και συγχαρητήρια για την συνταγή σας! Όντως τα μύρτιλλα είναι πολύ ιδιαίτερα φρούτα και χαιρόμαστε όταν βλέπουμε συνταγές σαν αυτήν ώστε να τα γνωρίσουν καλύτερα οι Έλληνες! Είμαστε παραγωγοί blueberries και ξεκινήσαμε μια προσπάθεια ώστε να διαθέτουμε φρέσκα μύρτιλλα σε όλη την Ελλάδα από την ιστοσελίδα μας www.greatblueberries.gr.
    Θα χαρούμε να ρίξετε μια ματιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς με βρήκατε και καλώς σας βρήκα αγαπητοί μου.
      Θα σας συναντήσω στην σελίδα σας, γιατί πραγματικά θεωρώ πως κάνετε μια πολύ πρωτότυπη και ειδική καλλιέργεια.
      Θα τα πούμε και από εκεί.

      Διαγραφή