28.1.13

Στρούντελ αλμυρό με φρέσκα μανιτάρια...


«Στρουμφάκια …
Ε, καλά μου Στρουμφάκια … Ελάτε!
Έχω το κολατσιό σας,... Κι είναι ένα υπέροχο!
Δεν έχει βατόμουρα... Αλλά είναι υπέροχο!
Δεν είναι γλυκάκι... Αλλά είναι υπέροχο, σας λέω!
Είναι αλμυρό και έχει μέσα τα μανιτάρια που μάζεψα στο δάσος!»
Αυτά θα έλεγε πάνω-κάτω, ο αγαπημένος μας Λιχούδης,  βγαίνοντας μέσα από το μανιταροσπιτάκι του καθώς μόλις είχε μαγειρέψει στην μανιταροκουζίνα του, μια τέτοια λαχταριστή πίτα…
Άντε να δω, τι άλλο θα σκαρφιστώ η έρμη μάνα…για να πείσω κάποια ψυχή να φάει και κάτι διαφορετικό.

Στρούντελ αλμυρό με φρέσκα μανιτάρια και πλούσια κρέμα γιαουρτιού και τυριών

Για δύο γενναία κομμάτια στρούντελ, χρειάζεστε:
1 φύλλο σφολιάτας,
200 γραμ. γιαούρτι πρόβειο (ναι, παρακαλώ πολύ πρόβειο και με την πέτσα του)
250 γραμ. τυρί τύπου γκούντα, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη σας,
150 γραμ. κεφαλοτύρι, όχι πολύ αλμυρό,
1 μεγάλο αυγό,
1/3 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο,
1/3 κουταλάκι τριμμένο πιπέρι μαύρο,
1/3 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα,
250-300 γραμ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε κομμάτια (ή και κονσέρβας κομμένα που θα ξεπλύνετε προηγουμένως καλά) και λίγο βούτυρο (μια και μισή κουταλιά).

Καθαρίζετε τα μανιτάρια (με τον τρόπο που σας αρέσει) και τα κόβετε σε λεπτά φετάκια. 
Τα βάζετε σε βαθύ τηγάνι και τα σοτάρατε με το βούτυρο μέχρι να αποκτήσουν λίγο χρώμα και να μυρίσουν. Το βούτυρο το βάζουμε γιατί δίνει πραγματικά άλλο άρωμα στα μανιτάρια. Αν πάλι δεν το θέλετε, κάνετε την δουλειά σας με καλό ελαιόλαδο. Τα πασπαλίζετε με το μοσχοκάρυδο και τ’ αφήνετε να κρυώσουν.
Στο διάστημα που κρυώνουν, ετοιμάζετε την σφολιάτα την οποία έχετε βγάλει να ξεπαγώσει. Δεν θέλουμε να παραζεσταθεί όμως για να μπορέσουμε να την κόψουμε στην μέση και να την ρολλάρουμε χωρίς μας κολλάει στα χέρια.
Δύο, το πολύ, ώρες, της είναι αρκετές, όταν την βγάλετε από την κατάψυξη.
Αλλιώς με την νωπή τέτοιο πρόβλημα δεν θα έχετε.

Τρίβετε τα τυριά σας βαθύ μπολ.
Τ’ ανακατεύετε με το γιαούρτι και το αυγό.
Πασπαλίζετε τα πιπέρι και την πάπρικα κα ανακατεύετε και πάλι.

Στην σφολιάτα που έχετε κόψει κάθετα (στη μέση) σε δύο μέρη, απλώνετε στο κέντρο της μείγμα των τυριών-γιαουρτιού, και στα δύο μέρη.
Από πάνω βάζετε μερικά από τα σοταρισμένα μανιτάρια (φροντίζοντας να τα χωρίσετε κατ’ ουσία σε τέσσερα μέρη).
Βάζετε πάλι μείγμα τυριών-γιαουρτιού και κλείνετε με μανιτάρια.
Πασπαλίζετε λίγο τα μανιτάρια με λίγη έξτρα πάπρικα και ενώνετε πλέον την σφολιάτα σε ρολό.

Μεταφέρετε σε ταψί με ανικολλητικό χαρτί, βάζοντας την ένωση προς τα κάτω.
Χαράσσετε ελαφρώς τις επιφάνειες των στρούντελ και ψήνετε σε προσθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 190-200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της κάθε σφολιάτας.

Θα αφήσετε λίγο να σταθεί γιατί καίει και ζεματάει όταν κλείσετε τον φούρνο και μετά σερβίρετε μ’ ένα παγωμένο ποτηράκι λευκό κρασί ή μπύρα, πίνοντας στην  υγειά του Λιχούδη και της παρέας του στο Στρουμφοχωριό, που χρόνια τώρα τους αγαπάμε!
Καλή εβδομάδα σε όλους μας.

39 σχόλια:

  1. Αυτό το στρούντελ μου πάει γάντι, έχει όλα τα υλικά που μου αρέσουν!
    Στην υγειά του Λιχούδη και της δικιάς σου Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόπη μου, κέρασμα αντάλλαγμα για την σουπίτσα αυγολόμενο!!!
      Αλλά νομίζω πως αν την φτιάξεις με τα χεράκια σου, πιο σύντομα θα φας :-)))
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  2. Πηνελόπη μου, να φάει το Στρουμφοχωριό αλλά να περισσέψει και για εμάς τίποτα που το κοιτάμε και ξερογλειφόμαστε! Τα λιωμένα τυριά είναι τόσο λαχταριστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Αναστασία μας.
      Ελπίζω να είσαι καλύτερα, από την ίωση, που "χτυπά" αλύπητα.

      Η επιτυχία τελικά ήταν πάντρεμα αυτών των "γαλακτοκομικών" που έδωσαν ωραία υφή στα στρούντελ.

      Διαγραφή
  3. Υπέροχη σφολιατένια λιχουδιά με πρωταγωνιστή τα πολυαγαπημένα μανιτάρια και φυσικά τα τυριά που χαρίζουν ιδιαίτερη νοστιμιά!!!
    Δεν μπορώ να μη σταθώ στην λαχταριστή εμφάνιση του ρολού με την κρεμώδη γέμιση να αντιστέκεται -μάλλον επιτυχημένα-,στη σφικτή αγκαλιά της ροδοψημένης σφολιάτας!!!
    Μπράβο!!!Καταπληκτική παρασκευή!!!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Φωτεινή μου.
      Τα λόγια σου "ποίημα" κάθε φορά...που σαφώς κάνουν την κάθε δημιουργία μας περισσότερο όμορφη.

      Μια πολύ καλή μέρα να έχεις εύχομαι.

      Διαγραφή
  4. Μη μου πεις ότι σου έκανε νερά ο μικρούλης με τέτοιο φανταστικό φαγάκι!
    Κατά που είπαμε πέφτει το στρουμφοχωριό σας να έρθω μια βόλτα;
    Καλή εβδομάδα Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τι θα σου πω εγώ Ερμιόνη μου και το τι θα νοιώσεις εσύ για τον νεαρούλη μας, είναι μεγάλη κουβέντα!!!

      Προς τα δυτικά προάστια θα βρεις το στρουμφοχωριό μας, αν το αποφασίσεις :-)))

      Πολλές-πολλές καλημέρες και Δύναμη πάντα.

      Διαγραφή
  5. Κόλαση Πηνελόπη μου το στρούντελ σου!!!
    Μέχρι και πετσούλα από το γιαουρτάκι που μ αρέσει!!!!

    Θα το φτιάξω!!! I promise!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ξέρω ότι κρατάς τις υποσχέσεις σου Peps!
      Και αυτό προσωπικά με χαροποιεί πάντα, πάρα πολύ.

      Εάν λοιπόν προχωρήσεις στο πόνημα, θα αναμένω με προσδοκία να δω τι δικά σου εξαιρετικά αποτελέσματα :-)))

      Πολλούς-πολλούς χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  6. Χε χε, εμένα και η εισαγωγή και η συνταγή με έπεισαν! Ο Λιχούδης είναι σίγουρα αγαπημένος και μπορεί να ειδικευόταν στις τούρτες με στρουμφομούρα αλλά ένα κομματάκι του τυρο-μανιταρο-στρούντελ θα το δοκίμαζε νομίζω!
    Και με φύλλο κρούστας δε γίνεται? Αν και άσχετα με την αυθεντική συνταγή, κι εγώ τη σφολιάτα προτιμώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκοτεινούλα μου, καλημέρα.
      Η αλήθεια είναι ότι ο Λιχούδης έχει την "ειδικότητά" του, αλλά τον επιστρατεύσαμε για λόγους καλού παραδειγματισμού :-)))

      Να σου πω, με φύλλο κρούστας διπλό, πιστεύω πως θα γίνεται εξίσου όμορφα. Απλώς εγώ εκείνη την ώρα διαθέσιμη σφολιάτα είχα (και συνήθως έχω πάντα στην κατάψυξη για κάτι τέτοιες δημιουργίες).

      Διαγραφή
  7. Καλά, δεν το συζητώ, μπορεί εσύ να μνημονεύεις το Λιχούδη αλλά μάλλον εγώ είμαι η μακρινή του ξαδέρφη, η...Λιχούδα! Υπέροχο το στρούντελ, όλα τα υλικά μου αρέσουν και θα το φτιάξω σίγουρα. Λύσε μας τώρα και την απορία, έπιασε η...μαγειρική μυθοπλασία ή τσάμπα μηχανεύτηκες όλο αυτό το στρομφομύθο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακρινή ξαδέλφη του Λιχούδη, Αμαλία μας, την απορία να σου την λύσω...
      Πέτυχε κατά το ήμισυ.
      Ο εν' λόγω αναφερόμενος προτίμησε τις γωνίες που είχαν περισσότερη ξεροψημένη σφολιάτα :-)))

      Διαγραφή
  8. Εγώ δε θέλω παραμύθι το τρώω όλο το φαγητό μου.
    Μέρες τώρα τριγυρνάει στο μυαλό μου μια μανιταρόπιτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ, Ξανθή μου τα καλόφαγα παιδιά σαν εμάς, δεν θέλουν παραμύθια!
      Ωραίες γεύσεις θέλουν και αδειάζουν τα πιάτα τους χωρίς αμφιβολία :-)))

      Την δικιά σου μανιταρόπιτα την βλέπω ν' έρχεται μάλλον με χειροποίητο φύλλο :-))

      Διαγραφή
  9. αχ! και μολις μπηκα στο σπιτι και πρεπει να μαγειρεψω!!!
    τι μας κανεις βραδυατικα....
    παντως τα μανιταρια φρεσκα αναμφιβολα!!
    καλο βραδυ πηνελοπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδέα για την επόμενη φορά, που θα είσαι πιο ξεκούραστη Ειρήνη μου.
      Αν και γίνεται σχετικά εύκολα, αν διαθέτεις το φύλλο ή την σφολιάτα.
      Καλημέρα τώρα πια...

      Διαγραφή
  10. Μα καλά βρε αθεόφοβη, έκανες τα σπίτια των Στρούμφ στρούντελ?
    Εγώ θα πω, και πολύ καλά έκανες!!! Και έτσι όπως το περιποιήθηκες και όλο το στρουμφοχωριό να έβαζες μέσα, εγώ μαζί σου θα ήμουν!

    Το μοσχοκάρυδο επίσης το συμπαθώ πολύ σε τέτοιου είδους παρασκευές!!

    Αρχισες την εβδομάδα δυναμικά Πηνελόπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τι πήγα κι' έκανα Χρυσαυγή μου η αθεόφοβη!
      Αλλά είχα την σύμφωνο γνώμη, όλο του Στρουμφοχωριού, προκειμένου να ταϊσω τ' αγόρια :-))

      To μοσχοκάρυδο ταιριάζει γάντι σε όλα τα τυρένια και κάπως κρεμώδη παρασκευάσματα, είναι απολύτως βέβαιο.

      Διαγραφή
  11. Εμένα δε χρειάζονται πολλά καμώματα για να με πείσεις να φάω. Στρουμφοψήνομαι στο πιτς φυτίλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα εσύ Μάρθα μου είσαι καλό κορίτσι! Και φαγανό.
      Όχι σαν κάτι άλλα παιδάκια που ξέρω...όνομα και μη χωριό :-))

      Διαγραφή
  12. Δεν ξέρω για το στρούντελ, η φωτογραφία όμως είναι ξελιγωτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγελιώ μου καλημέρα.
      Σε βεβαιώνω ότι και το στούντελ "ξελιγωτικό" ήταν.
      Ξεκινήσαμε από την μια γωνία και φτάσαμε στην άλλη χωρίς σχεδόν ανάσα :-)))

      Διαγραφή
  13. Απαπαααα υπέροχο! Θα το κάνω γιατί μου αρέσουν όλα τα καλούδια που έχει μέσα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. E, τότε θα σε αναμένουμε με τις εντυπώσεις σου καλή μου Νοτούλα :-))

      Διαγραφή
  14. Πηνελόπη μου μπορεί να εμφανίζομαι αργοπορημένη τον τελευταίο καιρό λόγω διάφορων θεμάτων που με "τρέχουν" και δεν φτάνω αλλά σαν... στρουμφάκι κι εγώ θα κλαίω αν δεν έμεινε τίποτε από το υπέροχο αυτό στρούντελ... και δεν με πειράζει που δεν είναι γλυκό... έχει τόσες νοστιμιές μέσα που το θέλωωωωω!!!
    Αν, βέβαια, δεν έμεινε επειδή φταίω εγώ που άργησα... θα περιμένω να το ξαναφτιάξεις κι αν αργήσεις... θα το φτιάξω εγώ!!!!
    Φιλιά πολλά και καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κική μου καλημέρα.
    Εκείνο που εύχομαι τα θέματα που σε τρέχουν να μην είναι Υγείας.
    Απο κει και πέρα, δεν πειράζει να έρχεσαι καθυστερημένη.
    Απουσία δεν θα σου βάλω :-))) θα σου ζεστάνω κομματάκι για να ξαποστάσεις μόνον και να έρθει η ψυχή στον τόπο της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πηνελόπη τέλειο, αν περίσσεψε στείλτο(όλο έτσι)!!!!!Καλά η εισαγωγή σου φοβερή χαχαχα!!!!
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που να περισσέψει Ελένη μου!!!
      Ακόμη και τα στρουμφάκια να μην το τρώγανε, εγώ τι τα έχω πλάκα τα γαλόνια της καλόφωγης ;-)))

      Διαγραφή
  17. Απαντήσεις
    1. Πάρε "ανάσες" Λίλα μου και προχώρα σε "εκτέλεση" της παρούσας!
      Καλημέρες.

      Διαγραφή
  18. Και γιαουρτάκι με πέτσα? Οτι πείτε...χαλάμε εμείς χατήρι?

    Πεντανόστιμο στρούντελ που δεν νομίζω να προλάβουν τα στρουφάκια να φάνε :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι μπράβο καλή μου Marion!
      Χατήρια να μην μου χαλάτε, γιατί να δείτε που οι δοκιμές θα σας δικαιώνουν :-)))

      Διαγραφή
  19. Πηνελόπη μου, αν στείλεις στην Ελένη στείλε και σ' εμένα μισό από το γενναίο κομμάτι στρούντελ, γιατί εδώ δεν βλέπω να το φτιάχνω! Με την προυπόθεση ότι χόρτασαν όοοολα τα στρουμφάκια!
    Πολλές καλημέρες και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To μικρό στρουμφάκι έβαλα κάτω τις γωνίες του στρούντελ και τις ευχαριστήθηκε Ελένη μου.
      Έτσι τα μεγάλα, ικανοποιήθηκαν με τα ενδιάμεσα μέρη, τα οποία και κατάφεραν να τελειώσουν σε εύλογο χρόνο :-)))
      Πολλές καλημέρες κι' από εμάς.

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα Πηνελόπη μου,απίθανο το μανιταροστρούντελ! Πολύ τυχερά τα στρουμφάκια..
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σ' ευχαριστώ πολύ Χαρά μου.
    Ευτυχώς ικανοποιήθηκαν όλοι οι στρουμφο-εμπλεκόμενοι...και αυτό ήταν μεγάλη παρηγορία.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τι τέλεια η συνταγή σου!!!! Υπέροχο φαίνεται το στρούντελ σου!!!
    Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #20 :)
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή