22.5.09

Κερασόπιτα

Μια συνταγή που πέρσι τέτοιο καιρό είχα γράψει στο φιλικό και ομαδικό blog HFL και φέτος την επανέλαβα με αφορμή την χθεσινή γιορτή. Έτσι γιατί ήθελα να τιμήσω κάποιους που έχουν φύγει.
Συνταγή με τα πιο αγαπημένα μου φρούτα, τα κεράσια.
Μια γλυκιά πίτα με μυζήθρα και κεράσια λοιπόν.
Χρειάζεστε μισό κιλό κεράσια, καλά πλυμένα κομμένα στα δύο και με βγαλμένο το κουκούτσι. Θα τα βράσετε μαζί με 3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη, 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ ή λικέρ κεράσι, για 5 λεπτά περίπου. Αποτέλεσμα μια ωραία «πούλπα» κερασιού. Θα την αφήσετε λιγάκι να κρυώσει.
Σε βαθύ μπολ θα ανακατέψετε μισό κιλό γλυκιά μυζήθρα (ή ανθότυρο) λιωμένη με πιρούνι, 2 αυγά, 1 κουταλάκι αποξηραμένη λουϊζα (για το άρωμα της). Αν δεν έχετε λουίζα, λίγο ξύσμα λεμονιού θα έχει επίσης το ίδιο αποτέλεσμα. Μισό κουταλάκι γλυκού κοφτό βανίλια, 50 γραμμάρια βούτυρο (τύπου vitam) λιωμένο, 1 κουταλιά σούπας σιμιγδάλι ψιλό κι' ένα κουταλάκι μπείκιν πάουτερ. Χτυπάτε ελαφρά με μίξερ χειρός όλα τα πιο πάνω υλικά και μετά σ’ αυτό το μείγμα προσθέτετε την «πούλπα» των κερασιών. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι για να γίνει πια ενιαίο το μείγμα σας και έχετε έτοιμη την γέμιση της πίτας.

Για φύλλο τώρα, μπορείτε να ανοίξετε μόνοι σας αν έχετε χρόνο και δεν σας τρομάζει η διαδικασία, κατά τα γνωστά μόνον που στα υλικά θα ρίξετε και ένα κουτάκι ζάχαρη για να γλυκίζει λίγο. Διαφορετικά χρησιμοποιείστε το έτοιμο φύλλο ζύμης κουρού. Το πάχος και η γεύση του είναι ότι πρέπει για μια τέτοια πιτούλα.

Στρώνετε το ταψί σας, με το ένα φύλλο της ζύμης (σπιτικής ή έτοιμης). Απλώνετε από πάνω το μείγμα κερασιών/μυζήθρας και μ’ ένα κουτάλι απλώνετε καλά ώστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Αμέσως μετά καλύπτετε με το άλλο φύλλο της ζύμης. Χαράζετε σε κομμάτια και περιχύνετε την πίτα με 2λιωμένες κουταλιές (του γλυκού) βούτυρο γάλακτος, για να μοσχομυρίσει κατά το ψήσιμο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 - 45 περίπου λεπτά, στους 180-190 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο πάντα) μέχρι να ροδίσει επιφάνεια της.
Αφήνετε να κρυώσει λιγάκι και σερβίρετε.
Σκέτη, ή με παγωτό βανίλια που δένει εξαιρετικά.

4 σχόλια:

  1. Aφιερωμένο εξαιρετικά σε σένα και το νέο blog!

    _Kαλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Κατερίνα μου.
    Από τους αγαπημένους μου δημιουργούς κα Ρεμπούτσικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλορίζικο Πηνελόπη μου!
    Εύχομαι το νέο μπλογκ να έχει καλή επιτυχία και να μας δώσει την ευκαιρία να δούμε ξανά τις πρωτότυπες συνταγές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ Αγγελική μου.
    Θα προσπαθήσω, αν και ο αρχικός μου σκοπός όπως ήδη έχω γράψει, δεν ήταν να γράφω κάθε μέρα δημιουργίες, αλλά να μπορώ να μπαινω και να σχολιάζω blogs που επισκέπτομαι συχνά.
    Θα προσπαθήσω να το συντηρώ, όσο μπορώ και όσο μου επιτρέπεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή